Select the search type
 
  • Site
  • Web
Search
  НОВИНИ  

04/19/2014 Великденско събиране в събота, 19 април, 2014 от 2-6 p.m. в Pineville Lake Park 1009 Johnston Dr, Pineville, NC 28134 (Голямата шатра) Хайде да си спретнем заедно един богат бюфет: донесете предястия, салати, десерти, напитки, вода и други вкусотии, за да е богата общата трапеза. Алкохолът в този парк не е разрешен! Училището ще подготви агнешко, пилешко и hot dogs за малчуганите. Кувертите ще бъдат по $15 за възрастен и младежи над 16 години и безплатни за децата. Куверти можете да закупите в сградата на училището до 13 април. Послепис: Кувертът не се отнася за родителите в българското училище, които редовно плащат членски вноски.

15 септември 2013 - 10 часа - Откриването на новата 2013/2014 учебна година 9333 Forsyth Park Dr, Charlotte, NC 28273З Здравейте родители, ученици и приятели, Надяваме се, че сте отпочинали, почернели и сътворили нови спомени и приятелства през лятото. Есента е близо и отново е време за училище! Ще посрещнем официално нашите възпитаници, ще проведем кратка информационна сесия с родителите и ще започнем редовни часове последвани от Клуб България. Ако не сте се регистрирали за 2013/14 учебна година, можете да попълните регистрационната форма, прикрепена към емаила, и да я изпратите обратно или да я донесете на място на 15-ти. Има място за всички! Станете част от нашето малко, задружно семейство! Ние учим, играем и празнуваме заедно! Очакват ни нови знания, игри и познанства. Тази година училището ще има следните класове: 5, 4, 3, 2, 1, Подготвителна, Детска градина в слети паралелки. Елате да пожелаем заедно успешна учебна година на ученици, учители и родители! България е там, където сме ние! България е там, където се говори на български! Ще ви очакваме! Ръководството и учителкия колектив!

18 МАЙ 2013 СЪБОТА - 11 ЧАСА ЗАВЪРШВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2012/13 ГОДИНА @ MCDOWELL NATURE PAVILION 15222 York Rd, Charlotte, SC 28278. За ваше улеснение е прикачена карта с обозначения път. Ще се постараем да поставим знаци на училището на всеки завой по пътя, за да няма загубили се! Ще започнем събирането с кратка програма подготвена от учениците, за да изпратим КАКТО подобава тази учебна година! Молим учениците и техните родители да бъдат там в 10:30! Нека всички възпитаници носят белите тениски с българското знаме на гърба и логото на училището. Ако не сте си върнали учебниците от тази година молим ви да ги донесете в парка. Ще продължим с много весели, добри срещи и игри. Трапезата ще бъде тип Pot Luck: носете вкусотии, за да е богата и вкусна: предястия, салати, ястия, десерти и каквото вие решите! Алкохолът е разрешен е този парк! Ще завършим с теглене на томболата в 6 часа! После всички ще запретнем ръкави и ще почистим заедно! ВСЕКИ, КОЙТО ЖЕЛАЕ ДА ЗАПИШЕ ДЕТЕТО СИ ЗА УЧЕБНАТА 2013/14 ГОДИНА ЩЕ МОЖЕ ДА ПОПЪЛНИ РЕГИСТРАЦИОННАТА ФОРМА НА МЯСТО В ПАРКА! ЩЕ БЪДЕ НАЙ-ПРЕКРАСНАТА ГОДИНА АКО СМЕ ЗАЕДНО!

5 МАЙ 2013 - Велигденско/Гергьовденско събиране Oтменено поради лоши метеорологични условия! Последната прогноза за времето утре е 100% дъжд ( над 2"), силен вятър и температура 12-14С. Плануваното за тази седмица събиране ще се състои на 19-ти, като всичко планувано за утре ще остане същото и за последващата дата. Ние като организатори на Великденското събиране сме не по-малко разочаровани от невъзможността да изпълним заплануваното и се извиняваме за причиненото неудобство относно неосъществяването му спрямо всички вас. Организацията за новата сбирка ще започне още от понеделник и ще се постараем всичко което зависи от нас да бъде както трябва. За съжаление времето е против нас и рискуването на здравето на децата е нещото което се налага да вземем в предвид лошото време Очаквайте последващи е-мейли и следете страниците на фейсбук относно 19-ти. Благодарим ви за разбирането и още веднъж се извиняваме за неудобството наложено от промяната. Молим да уведомите ваши близки и познати, които не бихме могли да уведомим и ви благодарим предварително. П.п. Молим всички които не биха могли да присъстват на 19-ти да се свържат с нас за да възстановим парите от заплатените куверти.

Март 3, 2013 11:00 часа. Тържество по случай Трети март - национален празник на България. Фотосесия "С обич на мама".

Февруари 24, 2013 13:00 часа Работилница "Мартеници"

Февруари 3, 2013 - 9:30 часа РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

Декември 31, 2012: Новогодишно парти в дома на Иван Иванов!

Декември 23, 2012: Отчетно събрание с всички родители! Начало на Коледната ваканция! УРА!

Декември 16, 2012 11:00 Коледно тържество Очакват Ви направа на сурвачки, чудни игри, песни, танци, подаръци и почерпка! По традиция каним всеки да донесе блюдо, за да е богата трапезата ни.

Октомври 28, 2012 - 12 часа: Есенно парти/Halloween Заедно ще порабтим в работилницата с Албена над хербарии, колажи, маски и други интересни неща! Заедно ще участваме в парада на костюми и маски от 1часа! Ще се почерпим и похапнем повечко сладки в духа на Деня на Вси Светии! ТРУД И ТВОРЧЕСТВО, ПРИНЦЕСИ И СУПЕР ГЕРОИ и МНОГО ВКУСОТИИ! Ако някой иска да се включи в софрата и Trick-or-treat candy(lots of candy) са добре дошли! Ще ви очакваме!

Октомври, 4 2012: Честит Рожден Ден Мило Училище!!! Българско училище " Васил Априлов" в Шарлот, Северна Каролина е основано на 4-ти Октомври 2009 година от български радетели и родолюбци по инициативата и под ръководството на Галина Мандева Йорданова и Албена Радева. Целите на училището са да съхрани българският език и култура и да се превърне в средище на българската общност в два Щата - Северна и Южна Каролина!

Септември 23 2012 - училището ни участва в втори международен фестивал, в UNC Charlotte, NC kъдето отново показахме на местните хора нашата мила страна! Благодарение на директора на училището Илиана Срадкова Стоун и нейното мило семейство, и също благодарение на учителката ни Стефи Недялкова успяхме да покажем нашата ценна култура и традиции! Можете да видите снимки на страницата ни в Фейсбук

Септември 16-ти от 10 часа Скъпи родители и приятели настъпи време на бием звънеца за новата учебна година в нашето мило училище! Каним малки и големи, стари и нови познайници да прекрачим прага заедно, да разгледаме учебници и програми, да поговорим за лятото и да поставим началото на една ползотворна, интересна и много българска учебна година! Кратката информационна родителска среща от 10:00 до 10:30 часа ще бъде време за въпроси и разяснения! Редовните часове ще започнат от 10:30 с шумни срещи и нови запознанства, с игри и смях, с разкази и нови знания. България е там където сме ние, там където се говори български език! Ще ви очакваме с нетърпение!

24 май 2012 Завърши успешно третата учебна година в училището ни. В навечерието на Деня на славянската писменост и култура учениците ни събраха отново българската общност от щатовете на Северна и Южна Каролина. В Открит урок програма по българщина и език, децата ни показаха знанията придобити през годината и ни припомниха събития и личности важни за България. Празненството продължи с раздаването на дипломи на успешно завършилите, много подаръци и приятни разговори, пожелания за весело лято. Надяваме се всички да съберат сили през ваканцията и отново да прекрачат прага!

Декември 2011 НАПОМНЯМЕ, ЧЕ УЧИЛИЩЕТО НИ Е ВЪВ ВАКАНЦИЯ!!!! Честит имен на всички, които празнуват на Коледа, Стефанов и Васильов ден! Да бъде здрава и плодородна, успешна и мирна Новата 2012 година! ЗАНЯТИЯТА ЩЕ ЗАПОЧНАТ НА 8 ЯНУАРИ 2012 ГОДИНА както следва: 10-12ч - детска градина и предучилищна група; 10-13ч - първи, втори и трети клас; 13-14ч клуб България - 8 януари 2012 Народни песни с Пенка Манчева; 1-2pm Bulgarian Language class for non-Bulgarians. Happy Holidays! Весели празници!

18 декември 2011 ПОКАНА: 11-12 часа Работилница Сурвакници - Молим всички желаещи да участват в ръботилницата да донесат подходящо клонче, което да украсим, нанизи пуканки, сушени плодове и т.н.; 12-13 часа - Последна репетиция и костюмиране; 13-14 часа - Програма Коледна приказка - Christmas tale. Ако вашето дете не е от редовните ученици, а имате желание да участва в програмата, моля до края на седмицата да ме уведомите какво ще изпълни детето - името на детето, името на стихчето, песничката, за да мога да ги включим в порграмата. ТЪРЖЕСТВО - приканваме всяко семейство да донесе традиционно (Коледно) предястие, сладкиш, украса от българския Ви роден край, за да подредим празнична трапеза.

На 2 октомври 2011, наред с официалното откриване на библиотеката, гостите бяха изненадани и с торта, послучай годишнината от създаването на училището ни. Малчуганите като за празник духнаха свещичките. На 4-ти октомври, 2009 се"роди" нашето училище. Тогава само десетина ентусиазирани семейства се бяха събрали почти на шега, с няколко деца, със собствени сили и собствени средства и започна трудния път на А, Б, В с мотото "всичко българско и родно - любя, тача и милея".

Cептември 18-ти 2011: За трета поредна година Училището ни посреща първокласници и ученици. Някой тихомълком си пожелахме да расте броя на децата в училището ни, да сме заедно и на десетата ни година със 100 деца, да ни има българите па макар и далеч от България, да си вярваме и да се подкрепяме, за да я има България и след нас дори! Вратите на училището от тази година ще са отворени за всички деца навършили 3 години всяка неделя от 18-ти септември 2011 до 27-ми май 2012 година. Благодарение на финансирането на училището от българската държава по програмата "Роден език и култура зад граница", учениците получиха безплатни учебници.

31 май 2011 - В навечерието на празника на всички деца, Димитър Бербатов лично награди децата с най-високи отличия по време на церемонията на “Награди за успелите деца на България” 2010 година, в Зала 3 на Националния дворец на културата. В конкурса, който се провежда за трета поредна година заявиха участие над 4000 деца от България и Български училища в чужбина. Номинирани бяха общо 658 участника в областта на културата, изкуствата и спорта.  Ученичката от българското училище в гр. Шарлот, Десислава Йорданова  получи Първа награда в областта Спорт. Да е честито на младата ни надежда. Гордеем се с теб!!! Поради задължения в местното американско училище, Десислава не присъства лично на церемонията. 22 май 2011 - Успешно завърши Втората учебна година! Децата получиха свидетелствата си за завършен първи и втори клас, които носят печата на Посолството на България във Вашингтон, подписа на Посланик Поптодорова и са одобрени от Министерството на образованието, младежта и науката. Април 2011 - Втора благотворителна акция  - ЗОВ ЗА КЪСЧЕ РАДОСТНО ДЕТСТВО! С желание да подпомогнем Основното училище с общежитие за социално слаби деца в село Гостилица, Дряновско(Габрово). Училището съществува единствено благодарение на дарения, вече 20 години. Децата пристигат на училище в понеделник сутринта и си отиват в петък след обяд след часовете. Те са от най-бедния слой в обществото, много от тях са свидетели на побоища и сами са жертви на насилие Кампанията ни завърши. Благодарение на всички спонсори, децата от Училище "Васил Априлов" с. Гостилица скоро ще имат поименни подаръци!!! Благодарим на всички Вас за съдействието и помощта:  сем. Иванови, сем. Полард, сем. Стойчеви, сем. Иванови, сем. Караманови, сем. Срадкова-Строун, Вяра Стефанова, Лили Кирова, сем. Василски, Стефана Недялкова, сем. Иванови, сем. Йорданови, Нечко Александров и "Вейн Интернешънъл", Ния и Джим Стауфор, Елена Кароджова и Елис Кларк, Пенка и Боб Антиста,  сем. Апостолови, Станислава Димитрова, Светлина и Тод, Росица и Анна Еванс, сем. Стоеви, сем. Христови, сем. Теофилови, Ангел Петърчев, Светла Ветер, Цанка Минчева и фризьорски салон "MAYA" Лас Вегас, Пламка и Чад Петерсън, сем. Къневи, сем. Пеневи, сем. Бретшър....и още много останали анонимни... През ноември 2010, Българското училище "Васил Апролов", Шарлот, Северна Каролина организира Първата благотворителна акция „Коледа в кутия” . По примера на инициативата OPERATION CHRISTMAS CHILD или Christmass in a shoe box подготвяме кутии с подаръци за български деца, чиито адрес Дядо Коледа не знае, защото те нямат свой дом, свои мама и татко, които да му напишат писмо...Целта на акцията е да подарим надежда и доставим радост с личен коледен подарък на деца, отрастващи в Дом за деца, лишени от родителска грижа "Христо Райков" в град Габрово, България. Специални благодарности към всички дарители: сем. Иванови, сем. Полард, сем. Радеви, сем. Стойчеви, сем. Симеонови, сем. Астинови, сем. Буреш, сем. Пена, сем. Шалауров, сем. Иванови, сем. Караманови, сем. Шиневи, сем. Срадкова-Строун, Вяра Стефанова, Анна Четрафилова, Лили Кирова, сем. Дюлгерови, сем. Пинзари, сем. Василски, Стефана Недялкова, сем. Черкезови, сем. Иванови, сем. Йорданови, Нечко Александров, Иван Иванов, сем. Бретшър. Благодарности към всички, които помогнаха да осъществим това начинание! Защото, който дарява не осиромашава!

Българското училище „Васил Априлов” в Шарлот, Северна Каролина е основано на 4-ти октомври 2009 от български радетели и родолюбци по инициативата и под ръководството на Галина Мандева-Йорданова и Албена Радева. Целите на училището са да съхрани българския език и култура и да се превърне в средище на българската общност за два щата - Северна и Южна Каролина. Честит Рожден Ден, мило училище!