Select the search type
 
  • Site
  • Web
Search
  За Нас  

Българското училище "Васил Априлов" в Шарлот, Северна Каролина е основано на 4-ти октомври 2009 от български радетели и родолюбци по инициативата и под ръководството на Галина Мандева-Йорданова и Албена Радева. Целите на училището са да съхрани българския език и култура и да се превърне в средище на българската общност за два щата - Северна и Южна Каролина. От 2010 год. училището е лицензирано от Министерстово на образованието, младежта и науката (МОМН) на Република България. На 6 юни 2010 год. училището е прието за член на Асоциацията на Българските Училища в Чужбина (АБУЧ).Дипломите на завършилите за трета поредна година са подписани от посланника на републиката в САЩ. За учебната 2012/2013 година по постановление №334 на Министерски съвет училището ни е регистрирано в списъка на българските неделни училища в чужбина.

Ръководството на дейността и контрола в училищетото се извършват от Дружество с нестопанска дейност БГ Каролинас Инк. (BG Carolinas Inc.), управлявано от:

  1. Христо Маслинков - президент (maslinkov@lycos.com)
  2. Кристина Стойчева - счетоводител (nk_nikol@abv.bg)
  3. Деяна Манчева - секретар (deyana@gmail.com)
  4. Родителите под формата на Родителски съвет, контролират образователния аспект, учителския колектив и подпомагат културно-масовата дейност.

 

От 2019/20 учебна година, училището се помещава на адрес 8900 Boyd Drive, Matthews NC, където всяка неделя учениците сричат и играят, пишат и четат, а родителите обменят идеи и шеги на по чаша кафе. Учениците са разделени на три смесeни групи съобразно възрастта и познанието на езика. Учебните занятия по български език, литература, история и география се водят от четири високо-квалифицирани преподаватели с педагогическо образование и стаж както от България, така и от САЩ: Пенка Манчева, Стефана НедялковаИлиана Срадкова-Строун и Румяна Панайотова. Учебните занятия са съобразени с изискванията на специализираните адаптирани учебни програми за обучение извън територията на България, изработени от Министерството на образованието. Структурата и методиката на водене на часовете са насочени към индивидуалните нужди на децата. Учебният ден започва сутринта в 10:00 часа (1-6 клас), 11:00 часа (предучилищната група) и завършва в 13:30  часа на обяд. Училището осигурява една безплатна здравословна закуска в рамките на учебния ден. След приключване на учебните занятия предлагаме извънкласно обучение в „Клуб България” - една прекрасна инициатива, която училището продължава и тази година всяка неделя от 13:00-14:00 часа. Извънкласната дейност ще бъде разделена в 3 групи: песни, танци и работилници.

 

За повече информация или връзка с нас идете на графа "Контакти" или се обадете на Кристина Стойчева на телефон 704-526-6903.